ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ!

 

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΚΑΡΙΩΝ

Από το 1990 έως τώρα περισσότερα από 12.000 παραδοσιακά αλιευτικά σκάφη καταστράφηκαν εξαιτίας μιας απαράδεκτης οδηγίας της Ε.Ε., με σκοπό τη μείωση της αλιείας στα Ευρωπαικά νερά. Με την παράδοση της αλιευτικής άδειας προς επιχορήγηση, με βαρβαρότητα τεμαχίζεται το αποσυρμένο σκάφος. Προκειμένου να διακοπεί αυτό το συστηματικό έγκλημα προσπαθούμε να εισάγουμε ένα πρόγραμμα που αντί να καταστρέφεται κάθε σκάφος, να το διασώσουμε και να αλλάζουμε την χρήση του. Eίναι ο μόνος εφικτός τρόπος διάσωσης καθώς οι απόπειρες κυβερνητικών φορέων κατέληξαν σε ολοκληρωτική αποτυχία. Τα αλιευτικά παραδοσιακά σκάφη που ομορφαίνουν τις θάλασσές μας είναι εθνικοί μας θησαυροί και αναπόσπαστο μέρος της ναυτικής μας παράδοσης και του πολιτισμού μας. Καταστρέφοντας τα σβήνουμε την πολιτισμική μας κληρονομιά και την ιστορία μας.
 

ΔΙΑΣΩΣΗ ΣΚΑΡΙΩΝ

Τα σκάφη εκείνα που κατασκευάζονται ή που κατασκευάστηκαν με αυστηρούς κανόνες σεβασμού προς την παράδοση και την καλαισθησία και που το καθένα τους έχει έντονη την παρουσία και την ψυχή του καραβομαραγκού που το «ανέστησε», θα απογράφονται ως «διατηρητέα» ώστε να διασώζονται, διασώζοντας παράλληλα και την ναυπηγική παραδοσιακή τεχνική, η οποία θα μας δώσει νέους τεχνίτες και ζωή στα καρνάγια και τους ταρσανάδες, κυρίως της νησιωτικής Ελλάδας μας.

Καταπληκτικής ομορφιάς σκαριά συναντάμε σαν αλιευτικά σκάφη και πρέπει σοβαρά και άμεσα να σταματήσει το αλόγιστο κόψιμο και η καταστροφή , που μας στερεί την εθνική μας κληρονομιά τους παραδοσιακούς μας θησαυρούς.

Για το σκοπό αυτό καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να τροποποιηθεί ο νόμος και να μην καταστρέφονται ωραία αλιευτικά όταν παραδίδουν την άδεια αλιείας λήψη επιδότησης. Ασφαλιστικές δικλείδες υπάρχουν ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι και τα σκάφη αυτά να μην αλιεύσουν ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ στο μέλλον. Έχουμε σοβαρές και υλοποιήσιμες προτάσεις.