ΡΕΓΚΑΤΕΣ

Ένας από τους σκοπούς του συνδέσμου είναι η οργάνωση αγώνων ιστιοπλοΐας αλλά και η υποστήριξη συμμετοχής παραδοσιακών σκαφών σε ‘ρεγκάτες’, που διοργανώνουν άλλοι Όμιλοι. Στους αγώνες αυτούς σκοπός είναι να επιδείξουμε όλους τους τύπους των σκαριών που κατασκευάστηκαν για τις ελληνικές θάλασσες, αλλά και να δώσουμε την δυνατότητα σε όσους αγαπούν την θάλασσα να συμμετάσχουν και να εκπαιδευτούν στις παραδοσιακές αρματωσιές σκαφών καθώς και στον τρόπο που αυτά ταξιδεύουν. Το σημαντικότερο είναι οι νέοι ιστιοπλόοι να μάθουν και να αγαπήσουν τις μοναδικές τεχνικές των προγόνων μας.
Ως Σύνδεσμος πιστεύουμε ότι ανάλογες δραστηριότητες διατηρούν ζωντανό το ενδιαφέρον για τα παραδοσιακά πλεούμενα, συμβάλλουν στη συντήρηση αλλά κυρίως στην διατήρησή τους.
Τέλος σε όλες αυτές οι δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τα παραδοσιακά σκάφη συμβάλλουν με επιτυχία στην αύξηση της απασχόλησής όσων εργάζονται σε παραδοσιακά καρνάγια, τα όποια δυστυχώς απειλούνται με εξαφάνιση.

ΝΑΥΑΡΙΝΕΙΑ 2019

Εορταστικές εκδηλώσεις  για την 192η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου ( 1827 )
Ιστιοδρομία Παραδοσιακών σκαφών ( Καϊκιών ) στον κόλπο του Ναυαρίνου

Διοργάνωση : Ναυτικός Όμιλος Πύλου

ΣΠΕΤΣΕΣ 2019 ( ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ Ν.Ο.Ε. )

Ο Διεθνής Αγώνας Κλασσικών και Παραδοσιακών Σκαφών Σπετσών (Spetses Classic Yacht Regatta, SCYR) ιδρύθηκε το 2011 και αποτελεί, έκτοτε, τον δημοφιλέστερο αγώνα στο είδος του στην Ελλάδα, αλλά και έναν από τους σημαντικότερους στη Μεσόγειο. Διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι, συνήθως τον μήνα Ιούνιο, από τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σπετσών και με την υποστήριξη του Ναυτικού Ομίλου Σπετσών. Κομβικό σημείο του Αγώνα παραμένει η διεθνής καινοτομία του να αγωνιστούν κλασσικά σκάφη, ελληνικά παραδοσιακά καΐκια και λατίνια ταυτόχρονα σε έναν ιστιοπλοϊκό αγώνα. Μερικά από τα πιο φημισμένα καΐκια της χώρας, όπως η Φανερωμένη, η Παναγιά της Τήνου, η Αλκυόνη, ο Αίολος Σπετσών, ο Νότιος Ανεμος, η Αφρόεσσα, ο Στρατής, η Μαρίδα, ο Αγ. Γεώργης που έχουν ναυπηγηθεί στα παραδοσιακά καρνάγια του Περάματος, της Σύρου, της Κοιλάδας και των Σπετσών έχουν συμμετάσχει στον μεγαλύτερο αγώνα κλασσικών σκαφών στην Ελλάδα. Ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος, ως διοργανωτής του αγώνα, απέδειξε ότι τα ξύλινα καΐκια αποτελούν ισχυρό μαγνήτη με την ομορφιά και την λιτή πολυτέλεια τους. Στενά συνδεδεμένη με την ναυτική παράδοση του νησιού των Σπετσών, η διοργάνωση αναδεικνύει σε μια δύσκολη εποχή εκτός από τις αξίες του αθλήματος της ιστιοπλοΐας, την ξυλοναυπηγική τέχνη η οποία δεν έχει εξαντλήσει το εισιτήριo της επιβίωσής της στο μέλλον.

Για επιπλέον πληροφορίες και φωτογραφίες: http://www.spetsesclassicregatta.gr/

ΚΑΠΕΤΑΝΕΙΚΑ 2019 ( Οργάνωση Ν.Ο.Πάρου )

Παρά την κακοκαιρία που επικρατούσε το  Σαββατοκύριακο 14 & 15/09  και το απαγορευτικό απόπλου, τα Καπετανέϊκα για τρίτη χρονιά γιορτάστηκαν στη Νάουσα της Πάρου.

Συμμετείχαν 36 σκάφη από τα οποία 6 ήταν μελών του Συνδέσμου μας  (   Ανεμογιάννης, Isavella M, Giselle, Στρατής, Χρυσοπηγή και Τακίμι. )

Αντί αγώνος, έγινε μια μικρή βόλτα στον όρμο της Νάουσας και ένα γλέντι που κράτησε 12 ώρες και που το χάρηκαν πάνω από χίλια άτομα.

Τα Καπετανέϊκα δεν είναι μια regatta ή ένα ναυτικό σαλόνι. Είναι μια γιορτή που διοργανώνεται από μια μικρή ομάδα που αγαπά τη θάλασσα και τα παραδοσιακά σκάφη.

Αντί για επίσημους χορηγούς έχει τη στήριξη και τη συμμετοχή φίλων και όλης της κοινότητας της Νάουσας.

Ίσως αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας τους.

ΚΑΠΕΤΑΝΕΙΚΑ 2017 ( Οργάνωση Ν.Ο.Πάρου )

ΣΠΕΤΣΕΣ 2014 – 2017 ( ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ Ν.Ο.Ε. )

Για επιπλέον πληροφορίες και φωτογραφίες : http://www.spetsesclassicregatta.gr/

ΑΓΩΝΑΣ ΠΑΡΟΥ 2014 ( Διοργάνωση ΝΟΠ)

ΠΑΤΜΟΣ 2016

ΦΑΛΗΡΟ 2005