Εκδήλωση κοπής πίτας στο Ναυπηγείο του Ψαρρού

In ΝΕΑ by tkas

Ανάμεσα στα ξύλινα παραδοσιακά σκάφη που υπάρχουν στο ναυπηγείο του Ψαρρού στο Πέραμα, για κατασκευή, επισκευή και συντήρηση, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραδοσιακών Σκαφών έκοψε την Πρωτοχρονιάτική πίτα του. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Νικόλαος Καβαλλιέρος στην ομιλία του, ευχαρίστησε τους Επίτιμους Προέδρους του Συνδέσμου, Μανώλη Ψαρρό και Γιώργο Ανωμερίτη και αναφέρθηκε δημόσια, στο φόρο τιμής που δικαιούνται οι εκλιπόντες, Γιάννης Καψής, καθώς και ο Επίτιμος Αρχηγός Λ.Σ. Ναύαρχος Μανώλης Πελοποννήσιος, η προσφορά του οποίου προς τον Σύνδεσμό είναι ιδιαίτερα, σημαντική, υπενθυμίζοντας ότι η παραδοσιακή βάρκα του εκλιπόντος «ΑΝΤΙΜΟΝΗ», παραχωρήθηκε και παραμένει σε χρήση για αγώνες ιστιοπλοΐας από τα μέλη του Συνδέσμου. Επίσης ευχαρίστησε και όλους ανεξαιρέτως τους φίλους που παρευρίσκοντο στην εκδήλωση από όποια πλευρά κι αν προέρχονται, το Δημόσιο ή τον Ιδιωτικό Τομέα, κυρίως για τη συμβολή τους στην επίτευξη των στόχων του Συνδέσμου.

Οι στόχοι αυτοί είναι, η διάσωση των αλιευτικών παραδοσιακών ξύλινων σκαφών από την καταστροφή τους με την αλλαγή χρήσεως σε σκάφη αναψυχής, αλλά και η έκδοση ΚΥΑ για την ύπαρξη αδειοδότησης προς τα λίγα εναπομείναντα πλέον παραδοσιακά Ελληνικά καρνάγια. Ευχές προς τους παρευρισκόμενους διαβίβασε και ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ευάγγελος Αποστολάκης, παλιός φίλος της παραδοσιακής ξυλοναυπηγικής τέχνης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, οι πρώην Υπουργοί Γιώργος Ανωμερίτης και Νίκος Δένδιας, ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Δημήτρης Καμμένος, η Πολιτευτής Κυκλάδων Κατερίνα Μονογιού, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά και Νήσων Πιέρρος Χατζηπέρος. Τον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού εκπροσώπησε ο Υποναύαρχος Δημήτριος Σούφρας Γενικός Επιθεωρητής Π.Ν, ενώ παρών στην εκδήλωση ήταν και ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος Αναστασία Παλούμπη, η Διευθύντρια του ΥΝΝΠ Γεωργία Κρασακοπούλου, καθώς και πλήθος κόσμου, φίλοι όλοι των παραδοσιακών σκαφών.  Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με άφθονο φαγητό, ποτό και γλυκά, ενώ το ασημένιο αντίγραφο παραδοσιακού ιστιοφόρου πλοίου κέρδισε κατόπιν κλήρωσης, ο Πάτμιος Σώζων Καμίτσης, ιδιοκτήτης του ομώνυμου ταρσανά.


Οι φωτογραφίες είναι της κ. Αννίκας Μπαρμπαρήγου, ελεύθερες πνευματικών δικαιωμάτων